Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Wednesday, June 06, 2007

Bosbranden en klimaatverandering hand in hand

Bosbranden vormen een veel groter probleem voor het klimaat dan tot nu toe werd aangenomen. Wereldwijd zijn bosbranden verantwoordelijk voor dertig tot vijftig procent van alle uitstoot van koolstofdioxide. Dat blijkt uit een aantal recente onderzoeken en cijfers van de Food and Agriculture Organisation (FAO). Vroger werd altijd gewag gemaakt van ongeveer twintig procent.


Elk jaar gaat wereldwijd ongeveer 350 miljoen hectare vegetatie door brand verloren. Dat is een gebied dat tien keer zo groot is als Duitsland. Dat staat in een recent FAO-rapport. De organisatie baseert zich voor deze raming op satellietbeelden. Daaruit blijkt volgens de organisatie dat nationale overheden de bosbranden op hun grondgebied meestal zwaar onderschatten.


De FAO zegt dat bosbranden jaarlijks 3,5 miljard ton koolstofdioxide, het belangrijkste broeikasgas, uitstoten. Dat is vijftig procent van alle CO2-uitstoot. Volgens medewerkers van het European Forest Fire Information System (EFFIS) blijft het moeilijk te schatten hoeveel koolstofdioxide wereldwijd door bosbranden in de atmosfeer terecht komt. Satellieten met een hogere resolutie zullen in de toekomst wel nauwkeuriger schattingen kunnen opleveren.


Wetenschappers zijn het er wel over eens dat de opwarming van het klimaat bosbranden frequenter en intenser zal maken. De warmere temperaturen doen een bos immers sneller uitdragen en droge bossen ontvlammen gemakkelijker. “Dat is een gevaarlijke evolutie, omdat bosbranden op hun beurt de opwarming van het klimaat kunnen versterken,” voeren EFFIS-medewerkers aan.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home