Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Wednesday, June 06, 2007

Boek over Turnhoutse plantenweelde

De Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria heeft een boek uitgegeven over de verzameling van de Turnhoutse amanteur-plantkundige Jos Aerts. Hij maakte immers jarenlange tekeningen van alle planten die op het grondgebied van Turnhout groeiden. Zijn collectie omvat tekeningen van bijzonder zeldzame en zelfs uitgestorven gewaande plantensoorten.


Jos Aerts inventariseerde van 1947 tot 1981 kruiden, grassen, zeggen en bloemen die op het grondgebied van Turnhout groeiden. Hij beperkte zich ook strikt tot de gemeentegrenzen en week daar geen millimeter vanaf, zelfs niet voor de meest unieke soort. Al die planten werden door de plantenliefhebber minutieus overgetekend. Zijn eerste vierhonderd tekeningen zou hij later verscheuren omdat hij ze niet waarheidsgetrouw genoeg vond.


Toen Jos Aerts in 1982 overleed, liet hij een plantenalbum met 980 prenten na. Taxandria wou dat plantenalbum uitgeven, maar het bundelen van al die pentekeningen in een boek zou veel te duur uitgevallen zijn. Daarom maakten leden van Natuurpunt een selectie met de opvallendste en boeiendste tekeningen die Jos Aerts had gemaakt. Het plantenalbum is te koop tegen een prijs van 38 euro.


Volgens Natuurpunt is de waarde van de botanische nalatenschap van Jos Aerts bijzonder groot. “Sommige planten werden door hem voor het eerst in Turnhout ontdekt,” aldus de organisatie. “Hij vond ook opnieuw planten die al jaren uitgestorven leken. Het werk van Jos Aerts heeft zeker bijgedragen tot een betere kennis van de Kempense plantenweelde.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home