Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Wednesday, June 06, 2007

Boommarter met een zendertje

Het Brusselse Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) heeft in de Kalmthoutse heide een boommarter uitgezet. Het dier kreeg een zender mee, zodat men zijn activiteiten en dagelijkse bezigheden op de voet kan volgen. De resultaten van het onderzoek zullen gebruikt worden om een actieplan op te stellen, zodat de populatie van deze zeldzame martersoort opnieuw zou kunnen opgevoerd worden.


De mannelijke boommarter kwam in een opvangcentrum in Brasschaat terecht, nadat hij was door een auto was aangereden. De verwondingen vielen gelukkig mee, zodat het dier al na korte tijd opnieuw kon vrijgelaten worden. Daarbij werd beslist om het dier te voorzien van een halsbandzendertje, zodat men het doen en laten van de boommarter zowel overdag als tijdens de nacht zou kunnen volgen.


De onderzoekers willen vooral te weten komen hoe groot het afgebakende territorium van het dier is, waar de boommarter zich overdag verschuilt, in welke zone hij jaagt en waar en wanneer hij vrouwtjes ontmoet. Aan de hand van de onderzoeksresultaten hopen de onderzoekers het natuur- en landschapsbeheer te kunnen bijsturen zodat de populatie van deze zeldzame martersoort opnieuw zou kunnen toenemen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home