Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Saturday, May 19, 2007

Friesland heeft libellenreservaat

De aanleg van autowegen wordt door veel mensen als slecht voor de natuur ervaren. In Friesland kijkt men daar echter anders tegenaan. Door de aanleg van de weg tussen Balk en Koudum in de jaren zestig is immers unieke natuur ontstaan die perfect is voor libellen. Er werden in totaal al 34 soorten geteld. Dat is volgens de Friese libellenwerkgroep De Hynstebiter de grootste libellenvariatie van heel Europa.


Het gebied is inmiddels uitgroepen tot een reservaat. Het bed waarin de weg ligt is aangelegd door zand uit de omgeving weg te graven. De kleine zandputten die daardoor zijn ontstaan bevatten heel helder water, veel waterplanten en geen vissen. Dat is een perfecte biotoop voor libellen. Tussen de aangetroffen soorten zitten volgens De Hynstebiter hele zeldzame en beschermde libellen.


Het gebied werd uitgerust met zeven informatiepanelen, terwijl er ook een route door het reservaat is geopend. De bezoeker kan op die manier in een half uurtje alles over het insect leren. Een libelle is vooral bekend als vliegend insect. De grootste tijd van zijn leven, één tot vier jaar, zit de libelle echter als een soort larve onder water. Pas als de libelle volgroeid is, komt hij uit het water en hij heeft dan een leven als vliegend insect van een paar weken.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home