Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Tuesday, May 01, 2007

Zoo Atlanta scoort opnieuw met Arakan-schildpad

De dierentuin van Atlanta is er opnieuw in geslaagd om te kweken met de zeldzame arakan-aardschildpad. He is op zes jaar tijd de vierde keer dat een arakan-aardschildpad in Atlanta wordt geboren. Twee borelingen overleden echter al na korte tijd. Het kweekprogramma van de dierentuin van Atlanta moet de soort, één van de meest bedreigde van de hele wereld, voor uitsterven behoeden.


“De dierentuin van Atlanta is de enige zoo in de wereld waar men er tot nu toe in geslaagd is om met de arakan-aardschildpad te kweken,” aldus het persbureau Associated Press. “De soort wordt als één van de meest bedreigde dieren ter wereld beschouwd. Bijna een eeuw lang dacht men zelfs dat de arakan-aardschildpad was uitgestorven, tot ze in het midden van de jaren negentig plots opdoken op Aziatische voedselmarkten.”


De arakan-aardschildpad is volgens wetenschappers het slachtoffer geworden van hun populariteit in de Aziatische keuken en allerlei medicinale bereidingen. “Het is niet gemakkelijk te aanvaarden dat een bedreigde diersoort nog wordt opgegeten,” vertelde Joseph Mendelson, reptielencurator in de dierentuin van Atlanta, aan Associated Press. “Kweek in gevangenschap kan het probleem van de jacht in het wild niet oplossen.”


De schildpad heeft haar thuisgebied in de Arakan-heuvels in het westen van Myanmar. Ook in het wild overleven borelingen niet gemakkelijk, terwijl Aziatische voedselhandelaars de populatie verder decimeren. De dieren paren slechts één keer per jaar en zijn in gevangenschap moeilijk te houden. De zoo van Altanta heeft zijn arakan-koppel sinds 2001, toen de dieren door de Turtle Survival Alliance op een Chinese markt op de kop werden getikt.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home