Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Tuesday, May 01, 2007

Olifanten hebben meer dan olifantengeheugen

Het is al langer bekend dat olifanten een sterk geheugen hebben, maar nu blijkt dat de memoriekracht van het dier daarbij zelfs altijd nog zwaar onderschat werd. Dat blijkt uit een studie in opdracht van de Indische overheid. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat de olifanten zelfs de oogstmaand in een gebied onthouden waar ze het jaar voordien lekker voedsel hebben gevonden.


Om dat lekker voedsel terug te vinden, zijn de olifanten volgens de onderzoekers bereid om honderden kilometers te lopen. De dieren geven bovendien de voorkeur aan landbouwgewassen in plaats van het voedsel dat ze in hun eigen gebieden zelf kunnen vinden. “Daarom keren de olifanten steeds weer terug naar de akkers,” aldus de onderzoekers. “Door de bosontginning zijn de dieren bovendien steeds meer op landbouwgewassen aangewezen.”


De onderzoekers stellen dat olifanten van nature migranten zijn, die door corridors van bos naar bos trekken. “Dat gebied is nu echter onderbroken door dorpen en landbouwgronden, waardoor de dieren hun gewoontes hebben moeten veranderen,” wordt er daarbij opgemerkt. “De landbouwers cultiveren gewassen op de routes van de olifanten en zijn op die manier verantwoordelijk voor het veranderde eetgedrag van de dieren.”


Een eeuw geleden telde India nog ongeveer 50.000 wilde olifanten. Daarvan zijn er op dit ogenblik nog 21.300 van overgebleven. Stropers zijn geïnteresseerd in hun ivoor, terwijl dorpelingen de dieren soms neerschieten om hun velden te beschermen. Om dit laatste probleem op te lossen, menen de onderzoekers dat het goed zou zijn om een aantal dorpen te verplaatsen, zodat de corridors van de olifanten hersteld zouden kunnen worden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home