Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Tuesday, May 01, 2007

Amoerpanter wil een nationaal park

Het is bijzonder erg gesteld met de populatie van de amoerpanter (Panthera pardus orientalis), die zich vooral ophoudt in het uiterste oosten van Rusland. In het wild zouden nog maar enkele tientallen exemplaren leven. Dat stellen het Wereld Natuur Fonds, de Wildlife Conservation Society en de Russische Academie van Wetenschappen. Het Wereld Natuur Fonds wil dat de amoerpanter een nationaal park krijgt.


Uit recente tellingen blijkt dat er in het gebied rond de Amoer-rivier in het oosten van Rusland nog amper 25 tot 34 wilde exemplaren te vinden zijn, waaronder een 5-tal jongen. Die tellingen zijn volgens de onderzoekers niet erg hoopgevend voor het voortbestaan van de soort. In 2000 werden maximaal 28 exemplaren geteld, terwijl daar in 2003 een cijfer van 30 exemplaren werd op geplakt.


De wetenschappers noemen het wel bemoedigend dat het aantal welpen stilaan weer toeneemt, want in 2000 was er sprake van maximaal drie jonge dieren. Maar er wordt aan toegevoegd dat de soort pas vanaf honderd dieren op lange termijn kan voortbestaan. De populatie van de panter is de voorbije decennia sterk teruggelopen door stroperij voor de vacht en voor de botten, die gebruikt worden voor het maken van Chinese medicijnen.


De amoerpanter leeft ook in de nabijheid van dichterbewoonde gebieden, waar hij met minder sneeuwval te maken krijgt. Maar dat brengt het dier al snel in conflict met de plaatselijke bevolking. Het Wereld Natuur Fonds wil dat de amoerpanter een aaneengesloten natuurreservaat krijgt, met de status van nationaal park. De natuurbeschermingsorganisatie haalde onlangs wel een slag thuis, toen de Russische regering een geplande oliepijpleiding door het gebied, besloot te verleggen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home