Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Tuesday, May 01, 2007

Tuinen zitten met tweede generatie ongedierte

Door het warme weer zijn allerlei soorten ongedierte een maand vroeger dan normaal aanwezig in tuinen. Het ongedierte is volgens kenners ook agressiever dan andere jaren. Natuurkundigen stellen dat vooral de luizen, die er massaal in geslaagd zijn om te overwinteren, veel schade aanrichten aan bloemen en planten. Er zit zelfs al een tweede generatie ongedierte in de tuin.


Het Proefcentrum voor Sierteelt in Destelbergen heeft dit jaar ook al verscheidene keren waarschuwingen moeten uitsturen naar professionele tuinaanleggers en planten- en boomkwekers, onder meer voor netwantsen en beukenbladluizen. "De takluizen vormen een zeer groot probleem," aldus een woordvoerder tegenover de krant Het Laatste Nieuws. "Ze zijn groter dan de gewone bladluizen en huizen in conifeerhagen. De bladeren worden bruin en sterven af.”


Door de zachte winter hebben de blad- en takluizen massaal kunnen overleven. Normaal sterven ze af en blijven enkel de eitjes over. Die komen meestal rond deze periode uit, maar nu zit het ongedierte al volop op de planten. Het warme weer zorgt er bovendien voor dat de eitjes al vroeger zijn uitgekomen, zodat nu al de tweede generatie ongedierte in de tuin zit. Ze zijn daardoor niet alleen vroeger gekomen dan anders, maar ook feller aanwezig.


Volgens het Proefcentrum voor Sierteelt hebben vele telers zich laten verrassen door de voorsprong die het ongedierte genomen heeft op het normale tijdschema. Daardoor zijn een groot aantal gewassen wellicht niet preventief besproeid. Volgens de natuurkundigen is een snelle actie nodig om groter onheil te voorkomen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home