Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Tuesday, May 01, 2007

Konikpaarden voor Lets ecotoerimse

Vanuit een aantal Nederlandse natuurgebieden zijn vorige maand 26 konikpaarden overgebracht naar Letland. Daarmee wil de Nederlandse organisatie Ark de soortenrijkdom in Letland vergroten, zodat een spectaculaire natuur toeristen zou kunnen aantrekken en de locale bevolking een nieuwe inkomstenbron zou bezorgen. In totaal heeft Ark nu al 102 konikpaarden naar Letland overgebracht.


De koniks waren overtallig in een aantal Nederlandse natuurgebieden. Het Letland-project van Ark wil de kwetsbare Letse natuur en plattelandseconomie een steuntje in de rug geven. “Begrazing door kuddes halfwilde paarden en runderen zoals Schotse Hooglanders, vormt oude en inmiddels overwoekerde landbouwgrond om tot natuurgebieden,” voert de Nederlandse organisatie aan.


Op deze manier kan volgens Ark het karakteristieke en ecologisch zeer rijke, halfopen landschap van Letland behouden blijven. “Het trekt ook nog eens vele toeristen, waarvan de plattelandsbewoners de vruchten plukken met het uitbaten van ecotoeristische voorzieningen,” aldus nog Ark. De organisatie werkt er samen met Letse boeren, natuurorganisaties en overheden aan de ontwikkeling van nieuwe begraasde natuurgebieden.


De Nederlandse organisatie werkt daarbij met een kuddefonds, dat runderen of paarden aan partners. Na een aantal jaren krijgt Ark een gedeelte van de inmiddels gegroeide kudde terug. Deze dieren kunnen vervolgens weer in nieuwe natuurgebieden worden ingezet.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home