Oerboom had geen bladeren
“In 1870 vonden onderzoekers in Gilboa in de Amerikaanse staat New York de fossielen van de oudst bekende boom ter wereld,” aldus het magazine Planet Internet. “De versteende boomstronken werden als de soort Eospermatopteris bestempeld en bleken na vervolgonderzoek ongeveer 385 miljoen jaar oud. De uitzonderlijk oude stronken vormen nu een bezienswaardigheid in het Gilboa Fossil Forest.”
Het bleek echter onmogelijk om een volledig beeld te creëren van de boom. De vondst in Gilboa bleef immers beperkt tot een stronk van de boom. Sporen van het kronendak bleken er niet te zijn. Aan de hand van twee nieuwe fossielen, die in 2004 werden gevonden, hebben wetenschappers nu echter wel een compleet beeld kunnen schetsen. Daarmee is volgens de onderzoekers de puzzel eindelijk opgelost.
Volgens de onderzoekers van het New York State Museum leek de boom, die zo'n tien meter hoog kon worden, op een moderne palmboom. “De bomen leefden vermoedelijk in de periode van 390 tot 350 miljoen jaar geleden,” stippen de wetenschappers aan. “Hun opkomst op het vasteland had een belangrijke invloed op de evolutie van de natuur, de koofstofcyclus en dieren die in deze ecosystemen leefden.”
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home