Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Tuesday, April 24, 2007

Kunstmatige sneeuw tegen klimaatverandering

China is erin geslaagd kunstmatig sneeuw te laten vallen boven Tibet. De Chinese meteorologen hopen daarmee een manier gevonden te hebben om de droogte en de smeltende gletsjers als gevolg van de opwarming van de aarde te bekampen. Eerder hebben Chinese wetenschappers ook al kunstmatig regenval veroorzaakt. Vandaag worden 35.000 mensen ingezet om kunstmatig regen te maken.


Op 10 april viel in Nagqu, in het noorden van Tibet, op een hoogte van 4.500 meter één centimeter sneeuw. Volgens Chinese meteorologen toont dit succes aan dat kunstmatig veroorzaakte neerslag de droogte kan verlichten op de graslanden van Noord-Tibet. Dat slaat immers bruin uit doordat de permafrost smelt en het water wegstroomt. De gletsjers in de Himalaya zijn de voorbije dertig jaar met 80 vierkante kilometer per jaar gekrompen.


Omdat teveel water wordt weggeleid voor de landbouw of wordt tegengehouden door dammen, slagen sommige Chinese rivieren er niet meer in de zee te bereiken. De watervoorziening van grote steden komt daardoor in het gedrang. In de buurt van Beijing wordt geregeld droog ijs (zilverjodide) in de wolken geschoten. Daardoor wordt het water in de wolken aan het vriezen gebracht, zodat er neerslag gevormd wordt.


Volgens Chinese experts is bijna elke regenbui boven Beijing of het noorden van China veroorzaakt door kunstmatige ingrepen van de mens. Inmiddels heeft China 35.000 mensen ingezet om kunstmatige neerslag te veroorzaken. Toch is het volume aan neerslag boven Beijing de voorbije periode niet echt gestegen. Wetenschappelijke bewijzen voor het nut van kunstmatige regen zijn er niet.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home