Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Tuesday, April 24, 2007

Oostzee sterft een langzame dood

De Oostzee sterft een langzame dood. Het gebied tussen Finland, Zweden en Polen krijgt volgens Finse onderzoekers steeds minder vers oceaanwater, waardoor het water steeds troebeler wordt. De penibele situatie zou in de hand gewerkt worden dat de toegang tot de Oostzee bij Denemarken steeds ondieper wordt. Dat zou volgens de onderzoekers nog een gevolg kunnen zijn van de Ijstijd.


"Het leven verdwijnt langzaam maar zeker uit de Oostzee," waarschuwt Marko Reinikainen, manager van het zoölogisch station Tvärminne in het Finse Ekenas. "Door gebrek aan vers oceaanwater wordt het water steeds troebeler. Kilometerslange slierten van giftige blauwgroene algen verstikken er de flora en fauna. Honderden vierkante kilometers zijn al ecologisch dood."


Kabeljauw is volgens Reinikainen in het gebied al bijzonder zeldzaam geworden en van de haring worden alleen nog hele dunne exemplaren gevonden. "Belangrijke oorzaak is dat bij Denemarken er steeds minder vers water de Oostzee instroomt," aldus de Finse zoöloog. "De toegang bij Denemarken wordt steeds ondieper, omdat de bodem er langzaam stijgt. De aarde herstelt hier nog van de eeuwenlange druk van de twee kilometer dikke sneeuwlaag uit de IJstijd."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home