Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Tuesday, April 24, 2007

Teken raken steeds meer besmet

Het aantal teken dat is besmet met de Borrelia-bacterie neemt sterk toe. Dat blijkt uit een onderzoek van de Wageningen Universiteit. Een beet van een besmette teek kan bij mensen de ziekte van Lyme veroorzaken, die bij onvoldoende behandeling tot artritis en neurologische klachten leidt. Een kwart tot de helft van de teken zou volgens de onderzoekers de besmettelijke bacterie met zich meedragen.


De Nederlandse onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat de teken niet alleen in bossen, maar ook opmerkelijk vaak in tuinen worden aangetroffen. Gebleken is dat het aantal besmette teken in Nederland veel hoger is dan in de rest van Europa, maar de Wageningse wetenschappers kunnen volgens het persbureau ANP nog geen afdoende verklaring geven voor die alarmerende cijfers.


Vooral op middelbare leeftijd zou de mens de meeste kans lopen op een tekenbeet. "Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met het feit dat wandelen en tuinieren, twee geliefde bezigheden onder deze leeftijdsgroep, het meeste risico opleveren," aldus de onderzoekers. "Jongeren tussen de 17 en 25 jaar worden het minst vaak gebeten." Het onderzoek van de Wageningen Universiteit loopt nog tot het einde van dit jaar.


Er wordt ook gestart met nieuwe onderzoeken naar effecten van preventie en de mogelijke oorzaken voor de tekenplaag. "Dat zou te maken kunnen hebben met de aanplant van steeds meer recreatiebos, het veranderende klimaat of de groeiende wildstand," voert het persbureau aan. "Teken groeien namelijk op wilde zwijnen, reeën en grote grazers en verplaatsen zich daarna via kleinere dieren als egels en muizen."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home