Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Tuesday, April 24, 2007

Pinguins moeten harder werken voor dagelijkse kost

Pinguins moeten in de buurt van Antartica meer moeite doen om hun voedsel te vinden. Dat is de conclusie van een Brits onderzoek. Volgens hen is deze evolutie het gevolg van overbevissing en de opwarming van het zeewater. Bovendien konden de wetenschappers uit het gedrag van de pinguins opmaken welke gevolgen deze fenomenen hebben voor de visbestanden in de buurt van Antartica.


De onderzoekers gingen er vanuit dat het jachtpatroon van de dieren iets vertelt over de beschikbaarheid van hun voornaamste prooidieren. In het geval van de pinguin is dat de lantaarnvis. Als de pinguïns meer energie verbruiken om vissen te vangen, volgt daaruit volgens de onderzoekers dat er minder prooien zijn. Daarom werd bij vijftig pinguins een chip ingeplant.

<>
De chip registreerde niet alleen de locatie van het dier, maar ook de temperatuur achterin de keel, zodat de onderzoekers konden weten wanneer de pinguïn een koude vis doorslikt. Verder vertelde de chip hoe diep de dieren doken en werd uit de hartslag afgeleid hoeveel energie de vogels verbruikten. Om het verband tussen hartslag en energieverbruik te kennen, lieten de onderzoekers de dieren eerst lopen op een loopband.


Uit de evolutie bleek volgens de onderzoekers dat de pinguins steeds harder moeten werken voor minder voedsel. Sinds 1990 wordt er rond Antarctica meer op lantaarnvis gevist en de onderzoekers stellen dat er daardoor minder voor de pinguïns overblijft. Naast overbevissing kan de opwarming van het zeewater een rol spelen. Die zorgt immers voor een verschuiving van soorten.


De dieren dreigen daardoor volgens de onderzoekers in een vicieuze cirkel terecht te komen, want omdat ze meer energie verbruiken, moeten ze ook meer eten. De wetenchappers stelden vast dat de vogels in het broedseizoen hun dieet met inktvis aanvullen. Dat is iets wat de pinguins normaal alleen buiten het broedseizoen doen. Inktvis is immers minder vetrijk en daardoor niet zo voedzaam.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home