Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Tuesday, April 24, 2007

Japanse oester zegen voor Waddenzee

Exotische exemplaren hoeven helemaal geen bedreiging te vormen voor de locale fauna en flora. Dat stelt de Nederlandse bioloog Gerhard Cadée van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Hij stipt daarbij aan dat de Japanse oester de Waddenzee nieuw leven inblaast. De exotische oester, die eerst als een plaag werd ervaren, kan volgens hem het herstel van de oorspronkelijke fauna en flora bevorderen.


Een inspectie van Japanse oesterriffen op Texel toont volgens Cadée aan dat mosselen zich tussen de oesters vestigen. Hetzelfde blijkt het geval te zijn op het Duitse eiland Sylt. Volgens Cadée zoeken de mossels tussen de oesters beschutting tegen vijanden. Nochtans leven de Japanse oesters van het broed van kokkels en mosselen, maar dat blijkt niet op te wegen tegen de voordelen.


De oeroude, metersdikke mosselbanken in de Waddenzee werden na 1990 in korte tijd volledig opgevist. “Heel soms ontstaat er op de wadbomen echter een nieuwe bank,” voert de bioloog aan. “Dat moeizame herstel zou door de Japanse oesters versneld kunnen worden. “Zo kunnen deze exotische oesters meehelpen aan de terugkeer van de mossel in de westelijke Waddenzee.”


Door overbevissing verdween de inheemse platte oester al in het begin van de jaren zestig langs de hele Noordzeekust. Vissers voerden daarop de Japanse oester in uit Brits Columbia. Inmiddels hebben deze oesters de Waddenzee gekoloniseerd. De oesterbanken blijken ook een geschikt leefgebied te zijn voor strandkrabben, alikruiken en keverslakken een geschikt leefgebied op de nieuwe oesterbanken.


Bovendien blijken de vissers de oesterbanken te mijden, want de Japanse oesters steken vaak omhoog en halen visnetten open. Zo heeft de oester gezorgd voor een aangroei van het visbestand, dat samen met krabben en mosselen ook weer voor vogelvoedsel zorgt. Bovendien verwacht Cadée dat de Japanse oesterbank ook de terugkeer van zeegras mogelijk maakt.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home