Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Tuesday, April 24, 2007

Koraalriffen kunnen hersteld worden

Het is mogelijk om beschadigde koraalriffen in de wereldzeeën te restaureren. Dat is de conclusie van een Internationaal Koralencongres in Arnhem. Ze voeren daarbij aan dat de eeuwenoude riffen wellicht te herstellen zijn door stukken gekweekt en gekloond koraal te laten aangroeien. Op diverse locaties over de hele wereld wordt daarmee al geëxperimenteerd op kleine stukjes koraal.


Koraal wordt ernstig bedreigd door het toerisme, de vervuiling en de klimaatverandering. “Koraal is zo kwetsbaar dat één simpele aanraking jaren groei ongedaan kan maken,” aldus de wetenschappers. “Daarom is het niet verwonderlijk dat vaak onherstelbare schade wordt aangericht door schepen die met hun sleepnetten over het koraal trekken of vissers die dynamietbommen gebruiken.”


Volgens het Wereld Natuur Fonds is al bijna dertig procent van de koraalriffen zo ernstig beschadigd dat het als verloren beschouwd kan worden. Indien er niet ingegrepen wordt zou daar de volgende decennia nog eens dertig procent extra kunnen bijkomen. Maar koraalriffen vormen natuurlijke buffers voor kusten. Als de riffen zouden verdwijnen zou dat volgens de koraalexperts een ecologische en economische ramp zijn.


Diverse dierentuinen hebben in hun aquaria koraafriffen aangelegd. “Daardoor is de kennis over het behoud van koralen de jongste jaren snel toegenomen,” aldus het magazine Planet Internet. “Het is de bedoeling dat er voor koralen, net als voor allerlei diersoorten, een internationaal fokprogramma komt om het uitsterven van de riffen te voorkomen. Uiteindelijk verwacht men de riffen in zee te herstellen zijn door stukken gekweekt en gekloond koraal te laten aangroeien.”


Dat zal echter geruime tijd in beslag nemen, want koraal groeit amper met een halve centimeter per jaar. De conclusies van het koralencongres zullen worden gebundeld in een boek, dat het het wereldwijde standaardwerk zijn op het gebied van het behoud en de bescherming van koraal. Het handboek zal wellicht volgend jaar ter beschikking kunnen worden gesteld.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home