Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Saturday, April 14, 2007

Vlaamse tuinen worden exotisch

Olijfboompjes, citrusvrucht, palm en pistache zijn bijzonder populair bij de klanten van tuincentra. Volgens woordvoerders van de keten Aveve is er nog nooit eerder zoveel vraag geweest naar deze soorten. Er is vooral vraag naar jonge exemplaren, omdat die nog relatief goedkoop zijn. Naarmate de bomen ouder worden, kent de prijs volgens Aveve een exponentiële groei.


Eeuwenoude exemplaren werden volgens Het Nieuwsblad vroeger hoofdzakelijk uit Italië aangevoerd. “Daarvoor moest al snel een prijs van tweeduizend tot drieduizend euro betaald worden,” aldus de krant. “De jongste jaren is er echter een groeiende aanvoer uit Spanje, waar de commerciële geest iets scherper is en de prijszetting realistischer. Voor 800 euro moet je een mooi exemplaar kunnen vinden''.


Dat is nog altijd een behoorlijke som voor een plant die heel gevoelig is voor lage temperaturen. "Ze verdragen meer dan men denkt, maar tegen harde vorst zijn ze niet bestand,” aldus de krant. “Mediterrane planten laat men best in een pot staan, zodat men ze tijdens de winter gemakkelijk binnen kunt halen. Voor citrusbomen geldt dat nog meer, want zij zijn nog iets vorstgevoeliger.”

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home