Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Saturday, April 14, 2007

Ontpoldering moet natuur Westerschelde redden

Een ontpoldering van 600 hectare Zeeuwse landbouwgrond is van levensbelang voor de natuur van de Westerschelde. Dat stelt Vogelbesherming Nederland. Aangevoerd wordt dat dit natuurgebied zowel nationaal als internationaal van groot belang is. Daarom moet het afgesproken natuurherstel volgens de organisaties gerespecteerd worden. Vervangende natuurprojecten op andere locaties mag geen optie zijn.


De Zeeuwse Delta is volgens Vogelbescherming Nederland van grote internationale betekenis voor de natuur en van onschatbare waarde voor vogels. “De Westerschelde is de laatste riviermonding in Noordwest Europa met een open verbinding naar zee, waar de oorspronkelijke getijdennatuur nog aanwezig is,” voeren ze aan. Daardoor is de Westerschelde internationaal een bijzonder waardevol gebied.”


De organisaties stellen dat vele tienduizenden trekvogels in het gebied verblijven. “Het is een cruciale schakel in de trekroute tussen de noordelijke broedgebieden van Siberië en de overwinteringsgebieden in Afrika,” voeren ze aan. “Talloze andere vogels broeden of overwinteren hier. Sinds midden jaren tachtig leven er bovendien weer zeehonden in de Westerschelde. Ook bruinvissen worden steeds vaker opgemerkt.”


Maar Vogelbescherming Nederland waarschuwt dat er de voorbije decennia zeer veel unieke getijdennatuur in Zeeland verdwenen is. “Getijdennatuur maakt Zeeland bijzonder en mooi,” wordt er opgemerkt. “Zonder daadwerkelijk natuurherstel dreigt een groot gedeelte van dat bijzondere gebied echter verloren te gaan door de verdere verdieping van de Westerschelde.”


“Daarom is een ontpoldering noodzakelijk,” voert Vogelbescherming Nederland aan. “Hierdoor krijgt de Westerschelde meer ruimte en blijven natuurlijke processen bestaan. Vervanging van deze habitat door een andere soort natuur elders te creëren, is geen oplossing. De kwetsbare getijdennatuur in de Westerschelde dreigt dan definitief verloren te gaan.”

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home