Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Saturday, March 31, 2007

Hebriden willen nerts uitroeien

Bijna twee eeuwen lang hebben zeevogels een veilig onderkomen gevonden op de geheimzinnige, geïsoleerde Treshnish eilanden aan de Schotse westkust. Maar die rust dreigt verstoord te worden door de nerts, die vanop het eiland Mull minder dan vijf kilometer hoeft te zwemmen om de archipel te bereiken. Daarom is men nu van plan de nerts uit te roeien.

“Op de Treshnish eilanden leven duizenden papegaaiduikers, stormvogels, zeekoeten, alken, pijlstormvolgens en kwartelkoningen,” stipt de krant The Scotsman aan. “Maar dit toevluchtsoord zou een dodelijke val kunnen worden, want er wordt voor gevreesd dat nertsen vanuit Mull naar de eilandjes zouden kunnen zwemmen en daar onder het vogelbestand dood en vernieling zaaien.”


“De nerts is immers een goede zwemmer en een uiterst efficiënt jager,” voert de Scottish Natural Heritage (SNH) aan. “De nertsen hebben dan ook het potentieel om het vogelbestand van de Treshnish eilanden te decimeren.” Er wordt nu geprobeerd om de nertsenpopulatie op de eilanden Mull en Iona onder controle te houden, zodat men op de eilanden zelf niet op de nertsen zou moeten jagen.


De SNH heeft de nerts op de Western Isles, in het noorden van Schotland, al uitgeroeid. De organisatie werkt nu aan een plan om te beletten dat het roofdier zich op de Treshnish eilanden zou kunnen vestigen. Niet alleen is de nerts een goede zwemmer, maar hij zou ook ongevraagd kunnen meereizen met toeristen of vissers.


De nertsen zijn afkomstig van kwekerijen uit de jaren vijftig en zestig. Toen die projecten mislukten, ontsnapten de dieren of werden ze losgelaten. Op de Western Isles zouden er zich tienduizend nertsen hebben gevestigd. Ze vallen er vooral jonge vogels aan, of stelen de eieren van broedende koppels.


Het uitroeien van de nertsen blijkt ook te helpen. “Op de eilanden waar ze zijn verdwenen, zijn vogels opnieuw aan het broeden gegaan,” aldus The Scotsman. De erts wordt in Groot-Brittannië beschouwd als een exotisch dier dat een grote schade aanricht aan het locale leefmilieu. Er mag dan ook extensief op gejaagd worden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home