Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Saturday, March 31, 2007

Koeienmest kan ontbossing tegengaan

Het Midden-Amerikaanse land El Salvador heeft enorm te lijden onder ontbossing, onder meer omdat de bevolking vooral brandhout gebruikt voor zijn verwarming. Daarom is nu onder leiding van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) een project opgestart om biogas te genereren uit biomassa. Eén van de belangrijke grondstoffen daarvoor is koeienmest.


In Santa Barbara, een klein stadje met ongeveer tweeduizend inwoners, werd daarrond een proefproject opgestart. Verschillende boerenfamilies produceren er biogas uit koeienmest. “Op die manier hebben zij het huishoudelijke gebruik van brandhout met 50 procent verminderd,” meldt het persbureau IPS.


Het installeren van een biodigester vraagt geen hoogtechnologische kennis en vergt ook geen grote investering. “De kosten bedragen ongeveer 300 dollar,” stipt het persbureau nog aan. “De uitrusting kan zelf gemaakt worden, brengt geen risico's voor de gezondheid mee en stoot geen vervelende geurtjes uit.”


Biodigesters hebben volgens betrokken organisaties alleen maar voordelen voor het milieu en zijn onmisbaar in de strijd tegen de dramatische ontbossing in El Salvador. Het project moet de mensen bewust maken van de voordelen van het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals biomassa en verbeterde kachels, die het verbruik van brandhout met 90 procent kunnen terugbrengen.


Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties lijdt El Salvador van alle Centraal-Amerikaanse landen het meest onder de verslechterde milieutoestand. Meer dan 75 procent van de bodem wordt aangetast door erosie als gevolg van ontbossing, verstedelijking en de grote concentratie van de bevolking. El Salvador is, na Haïti, het meest ontboste land in Centraal-Amerika. Amper 5 procent van de oppervlakte van het land bestaat nog uit bos.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home