Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Saturday, April 14, 2007

Tyrannosaurus Rex was een kip

De Tyrannosaurus Rex, de bekendste dinosauriërsoort, is mogelijk een verre verwant van de gewone huiskip. Dat blijkt uit onderzoek op proteïnen die onttrokken konden worden aan het 66 miljoen jaar oude skelet van een T-rex. Onderzoekersleider John Asara van het Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston maakt daarbij gewag van een mijlpaal in de geschiedenis van de paleontologie.


"Gebaseerd op het kleine monster dat we konden onttrekken, lijken kippen de meeste verwantschap te tonen," voert de geneticus aan in het magazine Science. Dat bevestigt eerdere veronderstellingen dat dinosauriërs een verre verwant waren van de vogels. Het weefselmonster geeft verder aan dat in mindere mate ook kikkers en watersalamanders mogelijk verwant zijn aan het prehistorische dier.


Het was lang onmogelijk geacht dat uit de dinosauriërresten voldoende materiaal kon onttrokken worden om een exacte moleculaire code van het dinosauriërproteïne op te kunnen stellen. Door het gebruik van uiterst gevoelige medische apparatuur slaagden de Amerikaanse wetenschappers daar nu toch in. Dat opent meteen de deur om de hele evolutietheorie te herzien. Voorzien werd die opgesteld aan de hand van ruwe gissingen, maar nu kan dat met moleculaire bewijzen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home