Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Saturday, April 14, 2007

Blauwtong kwam met het vliegtuig

Het blauwtongvirus dat vorig jaar voor het eerst in West-Europa opdook, is wellicht ingevoerd via knutten die met planten uit bijvoorbeeld Zuid-Afrika met het vliegtuig zijn meegereisd. Dat is alvast de mening van de Europese Voedselautoriteit (EFSA). De organisatie geeft toe dat daar geen echt sluitend bewijs voor bestaat, maar dat de ziekte voor het eerst opdook in de regio van Maastricht, is volgens de EFSA veelzeggend.


Het was eerder al bekend dat ook andere insecten met vliegtuigen meereizen. “Zo hebben maïstelers in de buurt van vliegvelden regelmatig te maken met aantasting door van origine uit Amerika afkomstige maïswortelkever,” aldus het Agrarisch Weekblad. Dat is ook het geval op maïspercelen in de buurt van Zaventem. Op de luchthaven van Maastricht worden veel planten Europa binnengevoerd.


De EFSA stelt bijzonder veel energie gestoken te hebben in het achterhalen van de besmettingsroute van de blauwtongvariant te achterhalen. Deze soort is immers alleen in tropische streken aanwezig. Het is volgens de EFSA belangrijk deze routes te trekken, want ook ziektes zoals pest of sars zouden op die manier West-Europa kunnen bereiken, terwijl ze daar normaal niet of niet meer aangetroffen worden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home