Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Friday, April 13, 2007

Koraal overleeft verzuurde oceanen

Ook zonder extern kalkskelet kunnen koraalsoorten overleven. Dat blijkt uit een onderzoek van een groep Israƫlische wetenschappers. Koraal blijkt zich volgens hen in staat zich aan te passen aan verzuurde oceanen. In een zuurder milieu lossen kalkskeletten van koraal sneller op, maar de diertjes zelf bleken zich te kunnen handhaven en later zelfs opnieuw kalkskeletten te kunnen aanmaken.


De toename van kooldioxide in de atmosfeer verlaagt de zogeheten pH-waarde van het zeewater. Dat betekent dat de oceanen zuurder worden. De pH-waarde van het zeewater bedraagt nu 8.0 punten, naar schatting 0,1 punt lager dan voor de industriƫle revolutie in de helft van de achttiende eeuw. In een zuurder milieu lossen de kalkskeletten van koraal sneller op.


De onderzoekers stopten echter twee koraalsoorten gedurende een jaar in water met een pH-waarde tussen 7,3 en 7,6 punten. In die zure omgeving loste hun kalkstructuur volledig op, maar hielden de diertjes zelf contact met hun rotsige ondergrond. De biomassa van het koraal was zelfs drie keer zo groot als van koraal in normaal zeewater. Toen het zure water na een jaar werd vervangen door gewoon water, maakten de diertjes weer normale kalkskeletten aan.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home