Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Saturday, April 14, 2007

Gps-technologie volgt walrusroutes

Deense wetenschappers willen met gps-technologie de migratieroutes van de grote walrus ontleden. Het project is een initiatief van het Greenland Institute of Natural Resources en het Danish Polar Centre. De onderzoekers willen uitzoeken welke bestemming de dieren kiezen, maar ook wat het effect van de jacht, de klimaatverandering en de olieproductie is op de walruspopulaties.


“Op dit ogenblik vertoeven de Groenlandse walrussen rond het pakijs, genietend van de vroege lentezon,” aldus BBC News. Naarmate de temperaturen echter blijven stijgen en het ijs zich terugtrekt, zullen de dieren noordwaarts trekken om frissere gebieden op te zoeken. Maar welke bestemming ze uiteindelijk kiezen was tot nu toe onbekend. “Dat willen we nu uitzoeken,” voert onderzoeksleider Erik Born aan.


Daarbij willen de onderzoekers gebruik maken van de gps-satellietnavigatie. Het was de bedoeling om tien walrussen uit te rusten met gps-zendertjes. Telkens wanneer een walrus boven water verschijnt, zal er een signaal uitgestuurd worden naar een navigatiesatelliet. De zendertjes zullen een tweetal maanden werken. Dat is volgens de wetenschappers voldoende om genoeg gegevens te kunnen verzamelen.


De gps-zendertjes zullen na die tijd volgens de onderzoekers uit de huid van de walrussen vallen. De onderzoekers hopen met hun project te kunnen achterhalen of de populatie van de Groenlandse Atlantische walrus verwant is met andere populaties. Bovendien wil men uitzoeken of de jacht op de dieren voor hun vlees en ivoor, gevolgen heeft voor de duurzame instandhouding van de soort.


Daarnaast hopen de Deense wetenschappers op termijn ook te kunnen achterhalen of de olieproductie een invloed heeft op de dieren, die dikwijls jagen in olierijke gebieden en daardoor onder meer door hun voeding schade zouden kunnen oplopen. Tenslotte is er ook de klimaatverandering. Door de stijgende temperaturen trekt het pakijs zich noordelijker terug, wat voor sommige populaties problemen zou kunnen betekenen.


De Deense onderzoekers hopen hun experiment verscheidene jaren na elkaar te kunnen verder zetten. De satellietgegevens zullen worden geplaatst op de website van BBC News, zodat ook de lezers de reis van de grote walrus kunnen volgen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home