Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Sunday, March 18, 2007

Uitgestorven korstmos op Hoge Veluwe

In het Nederlandse natuurgebied de Hoge Veluwe hebben onderzoekers een rijstkorrelmos ontdekt, een soort die in Nederland jarenlang als uitgestorven werd beschouwd. Het gevonden exemplaar was volgens het Nationale Park De Hoge Veluwe nog geen vierkante decimeter groot. Het rijstkorrelmos werd ontdekt tijdens een stuifzandonderzoek dat door de Universiteit van Amsterdam, Wageningen en Nijmegen wordt uitgevoerd.


Tot in de jaren zeventig werd rijstkorrelmos (Pycnothelia papillaria) nog vrij algemeen aangetroffen op stuifzandterreinen van Drenthe en de Noord-Veluwe. Door verzuring en vermesting nam de soort echter in snel tempo af. Het is bovendien een soort uit bergachtige streken die het moeilijk heeft door het warmer wordende klimaat. Dat maakt het lastig om deze soort voor de lange termijn te behouden.


De Hoge Veluwe is bijzonder rijk aan korstmossen. Een groot deel van de open vlaktes zijn zogenoemde korstmossensteppes, die in West-Europa nog maar weinig voorkomen. Het park heeft het areaal aan stuifzanden in 2001 uitgebreid om het stuivende zand nieuwe kansen te geven. Deze zogenaamde Atlantische woestijnen zijn volgens de onderzoekers in West-Europa bijna nog alleen in Nederland te vinden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home