Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Saturday, February 24, 2007

Provincie Antwerpen saneert Ekerse beken

Het Antwerpse provinciebestuur met het ruimen van 8.300 slib uit de Donksebeek en de Oudelandsebeek in de Antwerpse deelgemeente Ekeren. Deze waterlopen zijn immers dichtgeslibd waardoor de kans op wateroverlast hoog is. Bovendien is het slib ook verontreinigd. Omdat ook in de omgeving een aantal rioleringswerken werden afgerond, zullen de betrokken waterlopen er volgens gedeputeerde Jos Geuens in de toekomst heel wat gezonder uitzien.

De provincie Antwerpen beheert circa 1.100 km waterlopen van tweede categorie. De onderhoudswerken voor deze waterlopen bestaan uit versteviging, kruidruiming of slibruiming. Kruidruiming gebeurt jaarlijks. Slibruimingen worden daarentegen om ecologische, budgettaire en waterhuishoudkundige redenen, niet periodiek uitgevoerd. Zij gebeuren enkel als het noodzakelijk is. De provincie legt bij slib meer de nadruk op preventieve maatregelen, zoals de aanleg van slibvangen.

De werken aan de Donksebeek over een lengte van drie kilometer, zal naar verwachting 5.700 ton slib opleveren. Bij de Oudelandsebeek gaat het over een traject van 1,8 kilometer, wat goed zou moeten zijn voor 2.600 ton slib. De werken vergen een investering van 600.000 euro, waarvan twee derde is voorzien voor de verwerking van het verontreinigde slib. Gezien de verontreinigingsgraad wordt al het slib afgevoerd naar een erkende grondverwerker.

In de toekomst zullen de twee betrokken waterlopen voornamelijk niet verontreinigd hemelwater opvangen en vertraagd afvoeren en kunnen ze geleidelijk aan terug evolueren tot een waterloop vol leven. Meer informatie over het beheer van de provinciale waterlopen is terug te vinden de website www.provant.be/leefomgeving/waterlopen/beheer.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home