Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Saturday, February 24, 2007

Reddingsplan voor regenwoud Borneo

Indonesie, Maleisie en Brunei hebben een overeenkomst gesloten om een groot gedeelte van een bergachtig regenwoud op Borneo te redden. Het gebied beslaat één derde van de oppervlakte van het eiland en is de biotoop van orang oetans, olifanten en neushoorns. Volgens de Indonesische minister van bosbouw Malem Sambet Kaban wordt met de overeenkomst één van de grootste beschermde bosgebieden van de wereld gecreeerd.


De Rainforest Declaration omvat de bescherming van ongeveer 220.000 vierkante kilometer tropisch regenwoud. "De overeenkomst is meer dan een symbolisch gebaar," vertelde de Maleisische minister van milieu Azmi bin Khalid aan het persbureau AFP. "De drie landen hebben zich voorgenomen om het hart van Borneo te bewaren en duurzaam te beheren."


Volgens het World Wildlife Fund maakt de overeenkomst ook een einde aan de plannen om in Kalimantan, op de grens tussen Indonesie en Maleisie de grootste plantage voor palmolie aan te leggen. Volgens die plannen, ondersteund door Chinese investeringen, zou een plantagegebied van 1,8 miljoen hectaren worden gecreeerd, wat enorme gevolgen zou hebben voor de natuur op Borneo.


De wouden van Borneo worden al geruime tijd bedreigd door industriele houtkap, bosbranden en de aanleg van plantages. De ontbossing heeft sinds 1996 jaarlijks ongeveer twee miljoen hectaren bossen doen verdwijnen. Nog amper de helft van de oorspronkelijke bosgebieden van Borneo zijn daardoor overgebleven. Nochtans vormen zij de biotoop voor dertien apensoorten, 350 vogelsoorten, 150 reptielen en amfibieen en 15.000 plantensoorten.


Vorig jaar alleen al werden op Borneo meer dan vijftig nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home