Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Tuesday, February 06, 2007

Petitie voor Willem-Leopoldpolder

Vlaams minister voor leefmilieu en openbare werken Kris Peeters heeft in Knokke-Heist 7.500 handtekeningen ontvangen tegen de ontpoldering van de Willem-Leopoldpolder op de grens van Knokke-Heist en het Nederlandse Sluis. Deze ontpoldering moet dienen als compensatie voor het natuurverlies bij de verdieping van de Westerschelde. In Zeeland werden eerder al 27.647 handtekeningen verzameld met dezelfde eis.


Voor de verdieping van de Westerschelde moet 600 hectare zoute natuur worden gecompenseerd. Het gaat om zogenaamde zanderige slikken en schorren. Zij zijn noodzakelijk voor de instandhouding van de trekvogels. In Belgiƫ wordt gedacht aan de ontpoldering van de Willem-Leopoldpolder in Knokke-Heist. De polder zou ingericht worden als een spuikom voor het Zwin. Dat zou daardoor op natuurlijke wijze van de verzanding worden gered.


De landbouwers met akkers in de Willem-Leopoldpolder zijn tegen de ontpoldering. Er zou 120 tot 180 hectare van de 240 hectare poldergrond worden omgezet in natuur. De landbouwers wijzen op hun inkomsten. De landbouw krijgt de steun van veel omwonenden en toeristen. Rond de ontpolderde Willem-Leopoldpolder zou een dijk van tachtig meter breed en 10 meter hoog worden opgetrokken. Die zou volgens velen voor visuele vervuiling zorgen.


Bovendien vrezen de landbouwers voor een verzilting van het grondwater, want de zee zou immers dieper in het land komen. Ze stellen als alternatief voor om een deel van de Zwinweiden en andere delen van de Willem-Leopoldpolder als compensatiegebied te erkennen. Het gaat om een totale oppervlakte van 130 hectare. Deze compensatie zou voor de landbouwers minder economisch gevolgen hebben.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home