Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Sunday, March 18, 2007

Exotische spin overwintert

De Marmertrilspin, een spin die afkomstig is uit het Middellandse Zeegebied en die in 2001 voor het eerst werd aangetroffen in de haven van Antwerpen, heeft deze winter in openlucht overwinterd. Dat heeft de Belgische Arachnologische Vereniging (Arabel) vastgesteld. De meeste ingevoerde spinnen kunnen in het Belgische klimaat niet overleven.


In 2001 werd de Marmertrilspin voor het eerst aangetroffen in de Antwerpse haven. Sindsdien wordt haar doen en laten door Arabel opgevolgd. De onderzoekers stelden dat de spin zich in het Belgische klimaat kon handhaven omdat ze zich bij voorkeur in gebouwen ophield. Daardoor zou ze steeds ontsnapt zijn aan de ergste winterkou.


Maar tijdens een excursie stelden leden van Arabel zopas echter vast dat de Marmertrilspin nu ook in openlucht overwinterd heeft. Arabel noemt dit een opmerkelijke vaststelling, want ondanks de zachte wintertemperaturen zou deze exotische soort hier normaal al niet mogen aangetroffen worden. De organisatie waarschuwt ervoor dat deze soorten een bedreiging kunnen vormen voor de inheemse biodiversiteit.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home