Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Friday, December 15, 2006

Ook bossen warmen de aarde op

Het heeft geen zin om tegen de klimaatverandering bomen te planten. Dat is de conclusie van een studie van twee Amerikaanse wetenschappers. Ze voeren aan dat de meeste bossen geen enkel globaal effect hebben op de wereldwijde temperatuur. De bosgebieden die het verst van de evenaar liggen zouden de opwarming van de aarde zelfs erger maken.

"Het voelt wellicht goed aan om zich voor te stellen dat men door het planten van een boom de opwarming van de aarde kan terugdraaien," zegt Ken Caldeira van het Carnegie Institution of Washington in Stanford (Californie), tegenover de Britse krant The Guardian. "Maar het planten van bossen buiten de tropen om de klimaatverandering te bestrijden, is een verlies van tijd."

Bomen gebruiken koolstofdioxide voor hun fotosynthese en dat help de aarde afkoelen door broeikasgassen uit de atmosfeer te halen. "Maar bossen slaan ook warmte op door het zonlicht dat zij absorberen," aldus Caldeira. In het bewuste rapport stellen Caldeira en zijn collega Govindasamy Bala van het Lawrence Livermore National Laboratory (Californie) wordt gesteld dat, buiten een kleine band rond de evenaar, bossen meer warmte opslorpen dan uit de atmosfeer halen.

Volgens Bala hangt het evenwicht tussen de warmte-opslorping en het verminderen van koolstofdioxide af van de breedtegraad. "Boven de twintigste breedtegraad hebben bossen een rechtstreeks verwarmingseffect dat min of meer gecompenseerd wordt door het reducren van de koolfstofdioxide," voeren de wetenschappers aan.

Boven de vijftigste breedtegraad zorgen de bossen volgens het rapport voor een extra temperatuurstijging van 0,8 graden, terwijl de tropische wouden voor een afkoeling van 0,7 graden zorgen. "Woudgebieden zijn relatief donker en absorberen dan ook het grootste gedeelte van de zonnestralen die op hen vallen," aldus Bala. "Grasland en sneeuwgebieden reflecteren het zonnelicht en houden de temperatuur daardoor lager."

Wanneer boven de 50ste breedtegraad, zoals in Siberie, bomen zouden gepland worden, zou een toendra-gebied bedekt kunnen worden dat normaal het zonnelicht zou weerkaatsen. In tropische regio's zorgt het verdampende water echter voor bewolking boven de bossen, waardoor de temperatuur laag gehouden kan worden. Caldeire zegt dan ook dat bebossingsplannen een afleidingsmaneuver zijn en de consument toelaten meer te vervuilen.

Men zou er volgens hem beter aan doen de productie en het gebruik van energie te veranderen door te investeren in hernieuwbare en milieuvriendelijke elektriciteit.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home