Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Sunday, September 24, 2006

Bosbeleid George W. Bush teruggefloten

Het natuurbeleid van de Amerikaanse regering heeft een serieuze terugslag gekend. Een federale rechter heeft immers bepaald dat de overheid ongeveer één derde van de nationale Amerikaanse woudgebieden ongemoeid moet laten. Daarmee wordt de Roadless Rule, een wet van voormalig president Bill Clinton in ere hersteld.

De Amerikaanse rechter Elizabeth Laporte was van oordeel dat de regering van George W. Bush het nagelaten heeft om de nodige milieustudies uit te voeren vooraleer een nieuwe wet uit te vaardigen die de individuele Amerikaanse staten zou toelaten hoe ze hun woudgebieden zouden beheren.

De wetgeving van Bill Clinton verbood de houtkap, mijnactiviteiten en andere ontwikkeling op nagenoeg 30 miljoen vierkante kilometer in 38 Amerikaanse staten en Puerto Rico. De regering van George W. Bush verving die regeling echter door een veel soepeler wetgeving. Maar de rechter koos uiteindelijk de zijde van twintig milieugroeperingen en de staten Californië, New Mexico, Oregon en Washington, die klacht hadden neergelegd tegen de United States Forest Services

"Dit is fantastisch nieuws voor miljoenen Amerikanen die de laatste wilde gebieden van openbaar land wilden beschermen," vertelde Kristen Boyles, advocate voor de milieugroepering Earthjustice, aan het persbureau Associated Press. De Amerikaanse regering overweegt echter in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Volgens woordvoerders van de houtindustrie zou de beslissing van de rechter wel eens nefast kunnen worden. "Dit zou kunnen leiden tot catastrofale bosbranden, aangezien de brandweerlui geen wegen hebben om vuurhaarden in afgelegen bosgebieden te bereiken," waarschuwde ze. Zij noemen de uitspraak een politieke beslissing. Ook de gouverneurs van een aantal andere staten betreuren de rechterlijke beslissing.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home