Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Saturday, September 09, 2006

Nederland getroffen door plaag dodelijke paddestoelen

Nederland kent op dit ogenblik een plaag van dodelijke paddestoelen. Die waarschuwing komt van de Groningse emeritus-hoogleraar plantenfysiologie Piet Kuiper. Door het warme en vochtige weer van augustus heeft de groene knolamaniet zich volgens hem in een razend tempo verspreid. Het eten van deze schimmel leidt onherroepelijk tot de dood.

Vooral op de Veluwe en in Noord-Brabant komt de olijfgroene paddestoel volgens Kuiper veel voor. "In de binnenduinranden in de buurt van Haarlem en Alkmaar staan ze soms bij honderden of duizenden tegelijk," merkt hij op. De groene knolamaniet (Amanita phalloides) is de giftigste paddestoel ter wereld. "Na het eten ervan word je de eerste dag doodziek. De tweede dag lijk je weer beter te zijn en de derde dag ben je dood," aldus nog Kuiper.

Wie de paddestoel heeft doorgeslikt, is alleen nog te redden door een levertransplantatie. "Maar het is quasi onmogelijk om op één dag een lever te vinden," werpt de plantkundige op. De zwam bevat twaalf verschillende giftige stoffen en daarvan wordt x-amatine verantwoordelijk geacht voor een snelle dood. X-amatine zorgt namelijk voor ernstige leverschade. Ongeveer tien of elf uur na inname van de paddestoel begint het gif zijn dodelijke werk te doen.

Wat de paddestoel nog gevaarlijker maakt, is dat hij voor de leek erg veel lijkt op andere soorten die wel eetbaar zijn en soms zelfs als delicatesse worden beschouwd. Piet Kuiper stelt dat er op dit ogenblik een trend is om eten te serveren dat rechtstreeks van het land komt. "Daar hoort ook het eten van paddestoelen bij," aldus Kuiper. De werking van gif van ammanieten kan bovendien niet teniet worden gedaan door de paddestoel te koken. Gedroogde knolamanieten vertonen zelfs na tien jaar nog hun onverminderde giftigheid.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home