Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Saturday, October 07, 2006

Verpleegsterhaai wil naar Australische rechter

Australische natuurbeschermers hebben een oproep gedaan om de grijze verpleegsterhaai van de uitroeieing te redden. Volgens hun berekeningen zijn er in de Australische wateren minder dan 500 exemplaren van de haaiensoort overgebleven. Nochtans is de grijze verpleegsterhaai sinds 1984 erkend als een bedreigde en beschermde soort.

Volgens de natuurbeschermers zijn de dieren vooral het slachtoffer van vissers, die hen ongewild aan de haak slaan of in hun netten meeslepen. Zij dreigen nu met gerechterlijke stappen tegen de politieke leiders van Australië, die volgens hen te weinig doen om de soort voor de uitroeiing te behoeden.

Indien er geen actie wordt genomen, zal de soort volgens de natuurbeschermers binnen tien tot vijftien jaar helemaal uitgestorven zijn. "Maar de regering heeft meer oog voor de verkiezingen van volgend jaar en de stemmen van de lobby van het visserijtoerisme," voeren ze aan. De natuurbeschermers willen nu een veiligheidszone van 1,5 kilometer rond de zestien woongebieden van de haai voor de kust van New South Wales, tussen het toeristische Byron Bay en Montague Island.

In deze gebieden zou het vissen volgens de natuurbeschermers compleet verboden moeten worden. "Er zijn voor de visserij nog voldoende alternatieven," voeren ze aan. "Het is nu het ogenblik om actie te ondernemen. Anders is het voor de grijze verpleegsterhaai te laat en zal de soort onherroepelijk uitsterven."

De soort is geen menseneter, maar is wel één van de grootste roofdieren van de oceaan. Hij is dan ook bijzonder belangrijke voor het onderhoud en het behoud van de maritieme ecosystemen. Volgens de natuurbeschermers is hij dan ook nodig voor de visserijsector, want hij houdt de oceanen gezond en productief.


Visserijminister Ian Macdonald beticht de actievoerders echter van paniekschopperij. De situatie wordt volgens hem enorm gedramatiseerd. Hij zegt te werken aan vijf veiligheidszones en verklaarde niet onder de indruk te zijn van de dreiging met gerechtelijke stappen. "We hebben de maatregelen klaar en gerechtzaken zouden dan ook een geldverspilling zijn," meende hij.


Hij verwees onder meer naar een kweekprogramma, dat een grote invloed zou hebben op de overlevingskansen van de haai in de hele wereld.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home