Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Saturday, November 26, 2005

Oerbossen moeten een waarde krijgen


De Canadese oerbossen zijn miljarden dollars waard. Dat stelt het Canadian Boreal Initiative (CBI). Daarbij wordt benadrukt dat de waarde van die groene schatkamer dubbel zo hoog ligt als de waarde van de houtindustrie en hydro-, olie- en gassector. Die waardebepaling moet volgens de onderzoekers het belang van deze gebieden benadrukken.

Het CBI-rapport benadrukt daarbij dat de Canadese oerbossen zorgen voor zuiver water, een stabiel klimaat en de productie van zuurstof. Die waarde moet volgens de onderzoekers geraamd worden op ongeveer 93,2 miljard dollar per jaar. Dat is dubbel zoveel als de maktwaarde van de Canadese houtsector en energie uit water, olie en gas.

"Het negeren van de bijdrage van de Canadese oerbossen aan het welzijn van het land kan vergeleken worden met Exxon Mobil dat in zijn jaarrapport nalaat de waarde van zijn olie- en gasreserves en jaarlijkse productie op te nemen," voert het rapport aan.

David Schindler, professor ecologie aan de Universiteit van Alberta en CBI-consulent, hoopte dat de waardebepaling van het oerbos politici en het publiek ervan zou kunnen overtuigen dat deze gebieden de moeite waard zijn om beschermd te worden. "Het is tijd dat we de werkelijke waarde van wereldwijd belangrijke bossen beseffen," voerde hij aan.

Wanneer dat niet gebeurt, zal volgens niet alleen het ecosysteem verder aftakelen, maar zal ook de verpaupering van de menselijke samenleving versnellen. Het Canadese oerbos strekt zicht uit van Newfoundland tot de Yukon en omvat meer dan 90 procent van de Canadese woudgebieden. Het gebied bestaat voor een gedeelte uit moerasgebieden en omvat ongeveer 1,5 miljoen meren.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home