Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Tuesday, September 12, 2006

Babyboom bij Chinese reuzenpanda's

In het Wolong Giant Panda Protection and Research Center in de Chinese provincie Sichuan is maandag een panda-tweeling geboren. Dit jaar zijn er volgens het persbureau Xinhua trouwens al 25 reuzenpanda's in Chinese in gevangenschap geboren. Dat is een nieuw record.

Het voorbije jaar werden in Chinese dierentuinen en onderzoeksinstellingen 19 reuzenpanda's geboren. De gelukkige moeder van de tweeling in Wolong is de achtjarige Youyou. Zij zorgde voor het zesde tweelingenpaar van dit jaar. "Dat is een bewijs voor het groeiend succes van het uitgebreide Chinese kweekprogramma, dat zwaar ondersteund wordt door kunstmatige inseminatie," aldus nog Xinhua.

Wolong-directeur Zhang Zhihe benadrukte dat de wetenschappers het probleem van onvruchtbaarheid onder de reuzenpanda's nagenoeg de baas zijn. China is de enige natuurlijke biotoop van de reuzenpanda en heeft miljoenen dollars vergaard door de reuzenpanda's uit te lenen aan dierentuinen uit de hele wereld.

Dat geld werd geïnvesteerd in onderzoek naar de trage reproductie van de diersoort. "Vooral de onderzoekscentra in Wolong en Chengdu hebben daarbij opmerkelijke successen geboekt," stipt Xinhua aan. Er verblijven ongeveer 180 reuzenpanda's in Chinese gevangenschap. In het wild zouden er nog ongeveer 3.000 exemplaren leven.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home