Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Sunday, December 24, 2006

Great Lakes reageren te laat op bedreigingen

Er wordt gewerkt aan nieuwe beschermingsmaatregelen voor het gebied van de Great Lakes, op de grens van de Verenigde Staten en Canada. Die nieuwe regelgeving is volgens de Alliance for the Great Lakes ook absoluut nodig, want het gebied blijft door allerlei factoren bedreigd. Bovendien wordt opgemerkt dat de overheid de voorbije jaren te weinig heeft gedaan om de problemen op een efficiente manier aan te pakken.


In het begin van de jaren tachtig waarschuwden Canadese wetenschappers al voor een invasie van zebramosselen in het gebied van de Great Lakes. Maar noch Canada, noch de Verenigde Staten deden iets aan het probleem en vijf jaar later begonnen met zebramosselen, die meereisden in de ballasttanks van zeeschapen vanuit Europa, met hun veroveringstocht.


"De kosten liggen nu veel hoger dan de prijs die we zouden moeten betalen hebben voor preventieve maatregelen," vertelde Cameron David, directeur van de Alliance for the Great Lakes, aan het persbureau Associated Press. "Dit is blijkbaar het lot van het gebied. Elke keer wordt weer een bedreiging verwacht, maar nooit wordt er ook iets echt aan gedaan."


Canada en de Verenigde Staten hebben voor het eerst in bijna twee decennia afgesproken om de Great Lakes Water Quality Agreement grondig aan te passen. In het kader daarvan heeft een coalitie van milieugroeperingen een brede waaier verbeteringen voorgesteld. Daarbij wordt vooral gehamerd op preventieve maatregelen om bedreigingen af te weren in plaats van achteraf dingen te moeten corrigeren.


Er moet volgens de organisaties zowel gekeken worden naar mogelijke chemische, maar ook biologische en fysieke bedreigingen voor het gebied. "Eén van die problemen is de klimaatverandering, die mogelijk kan leiden tot zwaardere regenval en heviger stormen, terwijl tegelijkerheid de waterspiegel daalt door de hogere temperaturen en verdamping," stellen ze.


Dat kan volgens de organisaties zorgen voor een grotere vervuiling vanuit de overstort van waterzuiveringcentrales en het verdwijnen van wetlands en de biotoop van wilde dieren. "Er moet een speciale commissie van experts komen die de ontwikkeling van de klimaatveranderingen op de voet volgt en methodes aanbiedt om de negatieve gevolgen van die evolutie te beperken door vroegtijdig in te grijpen," wordt er gesteld.


Daarnaast wil men van de bewoners en gebruikers van het gebied eisen dat hun activiteiten geen schade aan het gebied toebrengen. "Tot nu toe moet de overheid bewijzen dat er wel schade wordt aangericht," voeren de milieugroeperingen aan. De Council of Great Lakes Industries staat niet helemaal negatief tegen de plannen van de milieugroeperingen.


Daarbij wordt echter opgemerkt dat die preventieve maatregelen moeten gebaseerd zijn op wetenschappelijke aanwijzingen en proportioneel zijn aan het verwachte riscio. "Er moet voor opgepast worden dat deze maatregelen niet tot overdreven extremen leiden," benadrukte George Kuper, voorzitter van de Council of Great Lakes. "Men mag de industrie geen lozingsverbod opleggen wanneer blijkt dat die activiteiten geen schade toebrengen."


De milieugroeperingen willen ook de sanering en restauratie van vervuilde sites versnellen. "Daarbij moeten strikte deadlines worden gevolgd," aldus Reg Gilbert, coordinator van de belangengroep Great Lakes United. "De regeringen komen hun beloftes van het oorspronkelijke akkoord niet na, onder meer omdat het politieke klimaat ondertussen is gewijzigd."


Sinds het akkoord in 1972 werd afgesloten, stelt de burger zich volgens Gilbert vijandiger op tegenover de regelgeving en de regeringen. "Hoewel de dreigingen nog even erg zijn, staat het publiek er veel minder gevoelig tegenover. Destijds zagen de mensen de vissen sterven en roken ze de stank van het vuile water. Die dingen zijn verbeterd en de mensen denken nu dat het gebied geen gevaar meer loopt."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home