Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Friday, April 11, 2008

EU wil import zeehondenbont deels verbieden

)Europees commissaris Stavros Dimas (Milieu) wil de import verbieden van zeehondenproducten "die niet op een humane wijze zijn verkregen". Het verbod kan leiden tot een mogelijk handelsconflict met Canada. 
Invoering van het verbod "zal nog enige tijd duren" omdat Dimas de steun moet zien te krijgen van de rest van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU. Het verbod zou voor alle zeehondproducten gelden inclusief bont, huid- en gezondheidsmiddelen.

België en Nederland verboden vorig jaar al de import van zeehondproducten. Dimas wilde niet zeggen wat een humane manier is om zeehonden te doden. Jagers doden in Canada jaarlijks honderdduizenden zeehonden, meestal met een geweer. Alleen in Canada mogen jagers nog een knuppel gebruiken om de schedel in te slaan. Het zachte bont gaat vooral naar Europa en China. Het vlees gaat naar Zuid-Korea en Taiwan.

Brussel heeft het EU-bureau EFSA in de Italiaanse stad Parma opdracht gegeven te zoeken of er een humane dood bestaat voor zeehonden. Het EU-bureau meldde woensdag gegevens te verzamelen van dierenbeschermers, jagers en wetenschappers. Testen op levende zeehonden horen niet bij het onderzoek. In december moet een eindoordeel klaar zijn, vlak voor het jachtseizoen in Canada. Hij verwees naar een rapport van de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA). Dat stelt dat dieren snel moeten worden gedood. Verder moet gecontroleerd worden dat de dieren dood zijn voor ze worden gevild. (LA)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home