Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Monday, January 14, 2008

Vogels voeren en beloeren in Rivierenhof

Op 2 en 3 februari organiseert de vereniging Natuurpunt 'Vogels Voeren en Beloeren'. Alle vogelliefhebbers tellen dat weekend de vogels in hun tuin. Voor wie vogels niet herkent organiseren de domeinwachters van het Rivierenhof en Natuurpunt Schijnvallei in Antwerpen starten dit jaar daarom met een gloednieuw informatieweekend waar men alles kan leren over vogels in de tuin, met een tentoonstelling, infostands, voederplaatsen en vogelspotting.


De tuin en de omgeving is het leefgebied voor heel wat vogelsoorten. Tuinvogels zijn gewend aan mensen en voelen zich thuis in struiken, hagen en zelfs op het dakterras of balkon. In de winter en vooral bij vorst en sneeuw hebben ze het echter moeilijk om te overleven. Er is dan weinig voedsel voorhanden en bovendien zijn de dagen kort zodat er weinig tijd is om het nodige voedsel te vergaren. Door te voederen kan men de vogels door de winter helpen.


Op 2 en 3 februari organiseert Natuurpunt 'Vogels Voeren en Beloeren'. Aan alle vogelliefhebbers wordt gevraagd om dat weekend de vogels in de tuin te tellen. Vorig jaar telden bijna 7.300 gezinnen mee. Deze tellingen worden georganiseerd om meer te weten te komen over aantallen en de toe- en afname van vogelsoorten in Vlaanderen. In 2007 werden maar liefst 255.000 vogels geteld.


Ook in het Provinciaal Domein Rivierenhof komen veel typische tuinvogels voor. Tijdens het telweekend organiseren de wachters een informatieweekend over de vogels die men in de tuin kan aantreffen, van de meest voorkomende tot de minder gekende soorten. Er wordt aangeleerd hoe men ze kan herkennen, welk voedsel best gegeven wordt en hoe men een voedertafel maakt. Er wordt ook geleerd hoe het telformulier kan ingevuld worden.


Naast een tentoonstelling van de meest voorkomende tuinvogels kan men met een gids het park in, op zoek naar de vogels van het park. Er is ook een bezoek mogelijk aan een ingerichte voederplaats waar men vanachter een vogelscherm de vogels kan beloeren met een verrekijker. Aan de infostand van Natuurpunt kan men informatie vinden over vogelvoer, vogels en over de werking van Schijnvallei.


Men kan ook zelf een voedertafel leren maken en mee naar huis nemen. De activiteiten zijn gratis. Voor de wandelingen dient men wel in te schrijven bij de domeinwachters Rivierenhof. (tel. 03/360.52.18). De wandeling in de voormiddag start om 11 uur, de wandeling in de namiddag start om 14 uur. Meer informatie men op www.natuurpunt.be/tuinvogels. Het telformulier kan men ook afhalen bij de wachters van het Rivierenhof.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home