Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Saturday, January 12, 2008

Exotische vogels op komst

Exotische vogelsoorten uit Zuid-Europa zijn over vijftig jaar een gewoon verschijnsel in de Benelux. Dat zegt Ruud Foppen van de vereniging SOVON Vogelonderzoek Nederland, die samen met de Universiteit van Durham de Klimaatatlas Europese Broedvogels heeft samengesteld. Deze atlas biedt inzicht in de gevolgen van de klimaatverandering voor 540 Europese vogelsoorten.


De Klimaatatlas geeft volgens Foppen onder meer een beeld van de leefomgeving van vogels over vijftig jaar. Zo zal de spotvogel uit de Benelux verdwijnen. Daarvoor in de plaats komt de orpheusspotvogel, een nu nog exotische familie uit Zuid-Europa. Ook de velduil en de kemphaan dreigen te verdwijnen, want over enkele decennia is het klimaat hier voor deze vogels volstrekt ongeschikt.


Ruud Foppen constateert twee fenomenen. "Aan de ene kant merken we dat zuidelijke vogels naar het noorden trekken,” voert hij aan. “Daarnaast heeft men soorten die alleen in noordelijke gebieden leven. Hun leefgebied wordt kleiner en een aantal soorten zullen uitsterven. Alleen door de kwaliteit en de grootte van natuurgebieden op peil te houden. kunnen vogels de veranderingen van het klimaat doorstaan."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home