Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Tuesday, January 15, 2008

Nederland bestudeert voorstel nertsmoratorium

Nederland moet er met een uitdoofbeleid voor zorgen dat de nertsenhouderij over tien jaar is verdwenen. Daarover hebben de Nederlandse kamerleden Krista Van Velzen (SP) en Harm Evert (PvdA) een wetsvoorstel ingediend. De CDA van premier Jan-Pieter Balkenende is echter van oordeel dat een verbod op de nertenshouderij de bontproductie zou doen verhuizen naar landen met minder strenge voorschriften.


Van Velzen en Evert voeren aan dat het fokken van bont niet meer van deze tijd is. Gerda Verburg (CDA), de Nederlandse landbouwminister, is gekant tegen een verbod op de nertsenhouderij. De minister wil in eerste instantie een verbetering van het dierenwelzijn op Europees niveau afdwingen. Het is niet zeker dat het wetsvoorstel in de Nederlandse Tweede Kamer op een meederheid zal kunnen rekenen.


In Nederland zijn naar schatting 200 bedrijven waar nertsen worden gefokt voor hun vacht. Daarmee is Nederland de derde nertsenbontproducent ter wereld. In Belgiƫ legde toenmalige minister van volksgezondheid Rudy Demotte een jaar geleden een wetsontwerp voor dat eveneens een moratorium wilde instellen op persdierkwekerijen. Er zouden geen nieuwe kwekerijen mogen bijkomen en de bestaande moesten uitdoven. Het wetsvoorstel werd niet gestemd.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home