Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Wednesday, January 16, 2008

Biobrandstoffen toch niet zo bio volgens Dimas

De Europese staats- en regeringsleiders beslisten in maart vorig jaar dat tegen 2020 tien procent van de brandstof voor de transportsector afkomstig moet zijn uit biobrandstoffen, maar volgens de critici duwt een grootschalige productie van biobrandstoffen de prijzen van voedsel- en voedergewassen naar omhoog, een recent fenomeen waaronder vooral de allerarmsten lijden. De productie van biobrandstoffen kan bovendien milieuschade aanrichten. Bepaalde ecosystemen zoals savannes en graslanden dreigen verloren te gaan zodat er grote hoeveelheden koolstofdioxide in de natuur dreigen vrij te komen en het positieve effect van het verbouwen van biobrandstoffen volledig tenietgedaan wordt.


In een interview dat EU-commissaris voor Leefmilieu Stavros Dimas aan de BBC gaf, zei hij dat de sociale en ecologische problemen die veroorzaakt zijn door biobrandstoffen "groter zijn dan we hadden gedacht". Europa moet volgens hem "zeer voorzichtig" zijn in dit dossier. Dimas liet verstaan dat het beter is om de EU-doelstelling niet na te streven. Jean Ziegler, de VN-rapporteur voor het recht op voedsel, gewaagde vorig jaar zelfs van een "misdaad tegen de menselijkheid om op een agrarisch productieve grond voedsel te produceren, dat dan voor biobrandstoffen opgestookt wordt". Hij lanceerde toen een oproep om de wereldwijde productie van biobrandstoffen minstens vijf jaar te stoppen.


Kletskoek, zo noemen de Europese producenten van ethanol de uitlatingen van Ziegler. "De belangrijkste reden waarom de voedselprijzen zo hard gestegen zijn is de vraag uit China en India", zegt Rob Vierhout, secretaris-generaal van eBio. Besluiten dat de Europese Commissie bereid is om haar doelstelling te laten vallen, doet Vierhout voorlopig niet. "Dat zou sowieso naïef zijn. Mocht Europa beslissen om te stoppen met biobrandstoffen, dan zou dat geen moer uitmaken. Onder meer in de VS zal de productie ervan fors toenemen", zegt hij. (MVS)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home