Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Saturday, November 24, 2007

Weerijs krijgt natuurlijke loop terug

Tijdens de tweede wereldoorlog werd de Weerijs, een waterloop op het militair domein van Brasschaat, rechtgetrokken. Na meer dan vijftig jaar zal deze waterloop haar natuurlijke loop terug krijgen. Zowel ecologisch als maatschappelijk zal dit een impact hebben. Vissen zullen terug van Nederland tot in Brecht zwemmen en het overstromingsgevaar voor de buurt wordt gevoelig verminderd.


Dit project kadert in het herstellen van de fauna en flora op 12 militaire domeinen in Vlaanderen. Het project wordt uitgevoerd door LIFE project DANAH, de Provincie Antwerpen en het Agentschap voor Natuur en Bos. Eind september startten de werkzaamheden om de Weerijs op het Groot Schietveld in haar oude glorie te herstellen. Nu wordt de laatste fase van de werkzaamheden ingezet.


Dankzij deze werkzaamheden worden de oude meanders terug met de provinciale waterloop verbonden. Dit project heeft heel wat gunstige gevolgen voor zowel de dieren en planten in het omliggende natuurgebied als voor de waterhuishouding van de gehele vallei. Het project kadert ook in het herstel van vrije vismigratie zoals wordt opgelegd volgens het decreet betreffende het integraal waterbeleid.


Door de natuurlijke meanders te herstellen, vormt de stuw aan de Schietveldweg niet langer een belemmering voor de vis. Hierdoor kunnen de vissen terug van Nederland tot in Brecht zwemmen. Omdat ook de huidige rechte loop van de Weerijs behouden blijft, is ook het overstromingsgevaar gevoelig verminderd. Bij hevige regenval kan nu immers meer water in het militaire domein geborgen worden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home