Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Friday, November 23, 2007

Bijen en wespen bedreigen Hawaii

Met de feestdagen voor de deur worden de eerste ladingen kersbomen weer naar het zonovergoten Hawaii gezonden. Dit jaar liften echter ongenode gasten mee om de Hawaiianen een vervelende kerstmis te bezorgen. De dennenbomen zitten immers vol met wespen en bijen die een bedreiging kunnen vormen voor het fragiele ecologische evenwicht op de eilanden.


Inspecteurs namen onlangs een aantal containers met elk driehonderd boompjes in quarantaine. Ondanks het feit dat de bomen bij temperaturen onder het vriespunt worden bewaard, kunnen wespen die barre omstandigheden toch doorstaan. “Ze ontdooien gewoon in het warme Hawaiiaanse klimaat,” aldus zoöloog Andrew Taylor van de Universiteit van Hawaii.


Enkele jaren geleden liftte ook al een wespensoort mee op kerstbomen naar de archipel. "Nu zijn ze hier en zijn erg effectieve jagers gebleken,” voert Andrew Taylor nog aan. “Ze verstoren de bestuiving van plant tot plant en concurreren met inheemse vogels om insecten. Daardoor kunnen ze een ernstige bedreiging vormen voor het ecologische evenwicht op de eilandengroep.”

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home