Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Wednesday, November 21, 2007

Gigantische zeeschorpioen gevonden

De gefossiliseerde schaar van een zeeschorpioen die door Britse paleontologen gevonden werd, behoort toe aan een dier dat ongeveer 2.5 meter groot geweest moet zijn. Dat is het grootste exemplaar van een zeeschorpioen dat tot hiertoe gevonden is. De vondst werd gedaan in rotsen van 390 miljoen jaar oud. Volgens de wetenschappers wijst de vondst van de zeeschorpioen er op dat insecten in de oudheid veel groter waren dan eerst gedacht.

Eerder werden al fossielen gevonden van monsterduizendpoten, supergrote schorpioenen of kolossale kakkerlakken maar deze vondst doet de paleontologen beseffen dat ze de grootte van die beesten nooit naar waarde hebben geschat. Voorheen werd aangenomen dat zeeschorpioenen ten hoogste 2 meter konden worden. Die schatting is nu weerlegd.

De schaar van de schorpioen werd al enkele jaren geleden ontdekt door paleontoloog Markus Poschman in de steengroeve van Prum in Duistland. Het duurde nog enige tijd voor het dier geïdentificeerd kon worden als zeeschorpioen. Miljoenen jaren geleden domineerden de schorpioenen de zeebodem, bij gebrek aan natuurlijke vijanden. Het beest wordt gezien als de voorouder van onze huidige schorpioenen en mogelijk van alle spinachtigen. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home