Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Monday, November 19, 2007

Japan heropent walvisjacht

Japan had al enkele tijd geleden aangekondigd de walvisjacht te willen heropenen. Dat is dit weekend dan ook gebeurd, ondanks fel internationaal protest. Door de Japanse actie wordt het moratorium op het jagen van walvissen, dat sinds 44 jaar van kracht is, verbroken. De walvisvloot verliet de haven van Shimonoseki met als doel ongeveer 1.000 walvissen neer te halen voor ‘wetenschappelijk onderzoek’.

De walvisvloot bestaat uit het moederschip Nisshin Maru en vijf andere schepen. Zij zullen 850 dwergwalvissen en 59 vin- en bultrugwalvissen om het leven brengen. Daarvan kan dan de maaginhoud en de leeftijd van de zoogdieren verzameld worden voor wetenschappelijk onderzoek. Nadien zouden de dieren op de Japanse vismarkt verkocht worden, zogezegd om de toekomstige walvisvangsten te financieren.

In 1986 werd een stop afgekondigd op de commerciële walvisvangst. Die wordt door Japan omzeild onder het mom van ‘wetenschappelijke vangst’. Japan zal ook op bultrugwalvissen jagen, die bekend staan als bedreigde diersoort. De milieuorganisatie Greenpeace plant acties tegen de Japanse vloot. Daarvoor schuwen ze geen ‘directe gewelddadige acties’, naar eigen zeggen. Normaal zou de vloot al vrijdag uitgevaren zijn, maar volgens Greenpeace werd het vertrek uitgesteld om premier Yasuo Fukuda niet in verlegenheid te brengen tijdens het bezoek van George Bush, Amerikaans president. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home