Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Monday, October 29, 2007

Biobrandstof is misdaad tegen de menselijkheid

Jean Ziegler, sinds 2000 onafhankelijk expert van de Verenigde Naties, zegt over het recht op voedsel: ‘ Het omzetten van voedselgewassen in biobrandstof is een misdaad tegen de menselijkheid, omdat hierdoor voedselschaarste ontstaat die de voedselprijzen omhoog stuwt, waardoor miljoenen arme mensen honger moeten lijden.’

Momenteel wordt het gebruik van die biodrandstof in plaats van benzine of diesel gepromoot. Zo kan de uitstoot van kooldioxide verminderd worden en de opwarming van de aarde tegengegaan worden. Om 50 liter ethanol te produceren, noodzakelijk voor de biobrandstof, is volgens Ziegler 232 kilogram maïs nodig, dat is evenveel dan strikt noodzakelijk om een kind in Zambia of Mexico een jaar te eten te geven.

Ondertussen is de prijs van tarwe in een jaar tijd verdubbeld en die van maïs verviervoudigd. Vooral arme landen kunnen het voor hun bevolking geïmporteerde voedsel niet meer betalen waardoor die mensen ook geen eten meer kunnen kopen. Ziegler: ‘Dus is het een misdaad tegen de menselijkheid om agrarisch productieve bodem te veranderen in bodem die wordt opgestookt in biobrandstof.’ (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home