Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Tuesday, May 01, 2007

Groene planten onschuldig aan methaan

Groene planten stoten geen noemenswaardige hoeveelheden methaan uit en dragen langs die weg dus niet zelf bij tot het broeikaseffect. Dat stelt een team van Nederlandse plantfysiologen van de universiteiten van Wageningen, Utrecht en Nijmegen. De wetenschappers reageren daarmee op een eerder onderzoek, eveneens uit Utrecht, waarin werd geclaimd dat groene planten wel degelijk methaan uitstoten.


Het feit dat groene planten methaan zouden uitstoten, lokte heel wat reacties uit. Dat zou immers tot gevolg hebben dat het aanplanten van bossen om het broeikaseffect tegen te gaan, als compleet zinloos beschouwd zou moeten worden. Methaan is immers ook een krachtig broeikasgas en de uitstoot door planten zou dan ook de opname van kooldioxide door planten grotendeels teniet doen.


Volgens Tom Dueck van Plant Research International in Wageningen is er echter geen enkele experimentele aanwijzing dat planten daadwerkelijk methaan uitstoten. Normaal gesproken ontstaat methaan alleen bij het vergaan van afgestorven plantenmateriaal. Volgens Dueck waren bij het oorspronkelijke onderzoek wellicht een aantal methodologische onnauwkeurigheden geslopen in het meten van de methaanemissies.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home