Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Saturday, March 31, 2007

Stijgende zeespiegel bedreigt 634 miljoen mensen

Wereldwijd worden 634 miljoen mensen bedreigd door een stijging van de zeespiegel als gevolg van de opwarming van de aarde. Bovendien zijn een aantal belangrijke steden, zoals Tokyo, New York, Mumbai, Shanghai, Jakarta en Dhaka, eveneens bedreigd. Dat hebben een aantal wetenschappers berekend.


Nederland, de Bahama's, Bangladesh, Frans Polynesië en Gambia vormen de top vijf van landen wiens grondgebied procentueel gezien voor het grootste deel in de gevarenzone liggen. Als het om absoluut landoppervlak gaat, voeren Rusland, Canada, de Verenigde Staten, China en Indonesië de lijst aan. De top vijf van landen waar het grootste aantal mensen in de gevarenzone woont, wordt gevormd door China, India, Bangladesh, Vietnam en Indonesië.


De onderzoekers benadrukken dat in meer dan 180 mensen in een gevarenzone wonen. Ze voegen er aan toe dat de gevarenzones in zeventig procent van de landen ook stedelijke gebieden omvatten met meer dan vijf miljoen inwoners. Het gaat daarbij onder meer om Tokyo, New York, Mumbai, Shanghai, Jakarta en Dhaka.


Er wordt opgemerkt dat maatregelen niet goedkoop of gemakkelijk zullen zijn. “Enorme aantallen mensen zouden moeten worden verplaatst en gebouwen moeten op ontzagwekkende schaal worden aangepast om inwoners tegen wassend water te beschermen,” stellen ze. Ze voeren aan dat landen zouden moeten overwegen om in risicogebieden niet meer te bouwen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home