Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Saturday, March 24, 2007

Waternavel overwoekert West-Vlaamse waterlopen

De jongste vijf jaar krijgen West-Vlaamse waterlopen af te rekenen met de grote waternavel. Deze exotische plant haalt de zuurstof uit het water en is bijzonder moeilijk te bestrijden. De plant mag door tuincentra niet verkocht worden, maar toch blijkt hij geregeld in plantenbakken aanwezig te zijn. Aan federaal milieuminister Bruno Tobback is nu gevraagd om te onderzoeken hoe de plaag het beste kan aangepakt worden.


De waternavel is een plantengeslacht uit de klimopfamilie. Het geslacht bevat in totaal ongeveer honderd soorten. De gewone waternavel is voor Europa een normale soort en is ongevaarlijk. De grote waternavel is echter wel schadelijk, maar is op jonge leeftijd nauwelijks te onderscheiden van de gewone waternavel. Daarom is hij in plantenbakken van tuincentra toch geregeld terug te vinden.


Omdat liefhebbers hun aquaria lozen in het oppervlaktewater komt de plant uiteindelijk in de waterlopen terecht. Het handmatig verwijderen vergt moeilijkheden. Het kleinste spoor dat wordt achtergelaten zorgt voor een nieuwe verspreiding. Chemische onkruidbestrijding is niet toegelaten. Aan milieuminister Bruno Tobback werd nu gevraagde in welke mate de problematiek in kaart is gebracht en hoe een oplossing kan uitgewerkt worden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home