Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Sunday, March 18, 2007

Vleermuizen beschermen tegen windmolens

Vleermuizen worden afgeschrikt door radarsignalen. Dat stellen onderzoekers van de universiteit van Aberdeen. Ze voeren aan dat het daardoor mogelijk is om de grote hoeveelheid dodelijke botsingen tussen vleermuizen en windmolens te verminderen. Een duidelijke verklaring voor het radareffect, dat bij veldonderzoek werd vastgesteld, is er nog niet.


De onderzoekers hadden eerder al opgemerkt dat rond grote radarstations voor luchtverkeersgeleiding weinig vleermuizen opgemerkt werden. Uit metingen bleek dat radar, ook van weerstations, tot een straal van vierhonderd meter vleermuizen uit de buurt leek te houden. Vermoed wordt dat de radarpulsen warmte ontwikkelen die door de dieren wordt waargenomen.


Maar volgens de onderzoekers is het ook mogelijk dat de radarsignalen door snelle temperatuureffecten in de kop van de vleermuizen hoorbaar worden en de echolocatie zouden storen. De onderzoekers hopen het radareffect te gebruiken om de dieren te beschermen tegen windmolens, die voor een ware ravage zorgen onder de vleermuizenpopulatie.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home